Furukawa Rock Drill е реномиран японски производител на пробивна техника. Портфолиото на компанията е съставено от шест продуктови направления, сред които най-познати в Европа и България са сондите за ПВР и прикачния хидравличен инвентар за разрушаване (чукове, ножици, щипки, грайфери). Furukawa произвежда също минни карети за проходни и производствени сондажи и различни ръчнодържими пневматични инструменти, които са много популярни на пазари извън Европа.

Компанията разполага с разнообразна палитра от сонди за ПВР в открити рудници и кариери: ротационни, с горен чук и с долен чук, известни със своята надеждност, издръжливост и производителност. Най-богатата гама от машини е с горен чук и включва 18 модела, от които четири се предлагат в страните от ЕС. Сондите с долен чук са двe, като само моделът DCR22-II е предназначен за ЕС.

Furukawa DCR22-II е универсална сонда с долен чук. Стандартната й работна дълбочина е до 40 м, а диаметърът на пробиване от 89 мм до 165 мм. Машината е от най-ново поколение и бе сред основните експонати на Furukawa по време на bauma 2019 в Мюнхен – най-голямото изложение за строителна, кариерна и минна техника в света. В сравнение с предходния модел, DCR22-II се отличава с редица подобрения, осигуряващи по-малък разход на дизел, по-висока производителност и повече комфорт за оператора.

Сондата е оборудвана с нов високоефективен компресор, подаващ повече дебит и налягане при по-ниски обороти на двигателя, а това директно намалява консумацията на гориво за метър пробив. Използването на щанги с по-голям диаметър (76-114 мм) свива обема, който се продухва. Така при по-ниски обороти се постига същата скорост на извеждане на шлама от сондажа.

Furukawa DCR22-II се отличава с повишен въртящ момент, осигуряван от ротационната глава, което гарантира по-високо качество на изпълнение в трудни работни условия. Използването на щанги с по-голяма дължина (5 м и 6 м) намалява необходимото време за добавянето им, а производителността се повишава. На свой ред по-голямата сила на отвиване на щангите съкращава времето за тяхното изваждане от сондажа. Новост е въвеждането на режим за забурване, гарантиращ по-ефективно и по-прецизно стартиране на сондирането. Увеличаването на теглителната сила на машината с 50% означава много по-бързо придвижване в сравнение с предходния модел.

Сондата DCR22-II е оборудвана с по-широка кабина за повече комфорт на оператора. В същото време нивото на шума вътре е намалено до 79 dB. Новият дизайн на уредите за управление прави работата с тях по-лека и удобна. Всички настройки за управлението на сондата, историята на предишните сондажи, диагностиката, нивата на налягане и данните от двигателя са поместени само в един дисплей за повече лекота при работа.

Японските инженери са предвидили лявата конзола с уреди за управление, точно до вратата, да се премества хоризонтално напред и назад. Когато тя е върната назад докрай, се прекъсва изцяло хидравличното налягане към задвижването на ходовата част и работните функции. Така се елиминира вероятността от неволно задействане на някое работно движение при слизане или качване в кабината и се повишава нивото на безопасност.